iconcat doc play muouse mousedown gps right star star i1 star star star star star star star star
iconcat doc play muouse mousedown gps right star star i1 star star star star star star star star
Зв'язок з нами
+380 (73) 528 20 98
Київ, ЖК Комфорт Таун, вул. Регенераторна, 4, кор.16-1

Молочні зуби у дітей: схема випадання, терміни, фото

Зміст
    Отримати консультацію
    Залишіть свої контакти і ми зв'яжемося з вами



      Зміна молочного прикусу: коли і як це відбувається

      Молочні зуби у дітей закладаються ще в утробі матері та починають рости, коли малюкові виповнилося приблизно півроку. Зачатки постійних утворюються вже після народження. Коли повністю сформований молочний прикус, батьки починають замислюватися про його зміну. У скільки випадають тимчасові зуби (до речі, їх налічується двадцять) і що необхідно знати про цей процес? Розбираймося разом.

      Деякі особливості зміни молочного прикусу

      Коли батьки радіють кожному зубу, що тільки-но з’явився, в кістковій тканині їх вже чекає заміна. Терміни прорізування, як і випадання в кожному випадку індивідуальні та залежать від безлічі факторів. Але між цими процесами існує взаємозв’язок: заміна молочного ряду проходить приблизно в тому ж порядку, як і його формування.

      Спочатку з-поміж постійних зубів виростають моляри, які не мають попередників. Це обумовлено браком місця в маленькій щелепі. З дорослішанням дитини вона теж «зростає», і вже до 6-річного віку «шістки» можуть вільно розміститися в зубному ряду. Потім молочні зуби починають змінюватися на постійні. Процес супроводжується повільним розсмоктуванням кореня, завдяки чому звільняється місце для зачатка. Зуб починає розхитуватися і через деякий час випадає. У більшості випадків процес безболісний і не викликає ускладнень.

      Зростають постійні зуби також без дискомфорту. Зрідка може незначно підвищуватися температура, боліти живіт і відчуватися свербіж в яснах.

      Орієнтовна схема випадання молочних зубів

      Порядок і терміни зміни тимчасового прикусу:

      1. Після появи перших молярів у дітей починають випадати верхні та нижні різці. Резорбція (розсмоктування) коренів починається у 4―5-річному віці. Найчастіше до 6―7 років центральні зуби випадають.
      2. Далі відбувається зміна бічних різців. Їх розхитування починається з 6 років, а вже в 7―8-річному віці можна очікувати їх заміну.
      3. «Підготовка» до зміни перших молярів може тривати близько 3 років: у 7 років починається процес резорбції, а постійні зуби з’являються у 9―11 років.
      4. Ікла у двох зубних рядах ― наступні за порядком. Розсмоктування їх коренів відбувається, коли дитині виповнюється 8 років. Постійні ікла прорізуються до 9―12 років.
      5. Закінчується процес зміни молочного прикусу випаданням других молярів (ближче до десятиріччя). Найчастіше до 13―14 років у дітей вже повністю сформований постійний прикус, не рахуючи зубів мудрості. Останні ростуть у 18―21-річному віці або навіть пізніше. Іноді вони не виростають зовсім.

      Наведена схема приблизна. Зсув термінів в ту чи іншу сторону не вважається відхиленням. Фахівці також відзначають більш ранні терміни зміни молочного прикусу у дівчаток. Випадання першого різця як в п’ять, так і в сім років вважається нормою. Також не має значення, скільки зубів випадає протягом року. У деяких дітей молочний прикус повністю змінюється протягом 4―5 років, а в інших ― 6―7 років. Важливіше те, які зуби випадають, тобто їх послідовність (не забуваємо про порядок прорізування).

      Випадання молочних зубів: раннє або запізніле

      У скільки років починається зміна прикусу ― індивідуальна особливість кожного організму. Головне, щоб процес був природним. Передчасна втрата молочних зубів загрожує низкою проблем. Наприклад, якщо в зубному ряду довгий час зяє пуста лунка, «сусіди» почнуть зміщуватися в її сторону, не залишаючи місця для постійного зуба. Тому він виростає в неправильному положенні. Через це порушується постійний прикус, що вимагає тривалого ортодонтичного лікування. Передчасно втратити молочні зуби дитина може з різних причин:

      1. Нелікований карієс. Захворювання часто вражає тонку пористу емаль тимчасових зубів і швидко прогресує. Якщо не вживати заходів, зубні тканини руйнуються. Існує також великий ризик розвитку ускладнень. Все це призводить до передчасної втрати зуба. Крім того, інфекція може проникнути до зачатків. До речі, якщо корені піддавалися лікуванню, то їх розсмоктування сповільнюється, а в деяких випадках і зовсім не відбувається. Щоб видалити такий зуб, необхідно звернутися до стоматолога.
      2. Травма. Дошкільнята і діти молодшого шкільного віку дуже активні та рухливі, тому не виключений ризик втрати зуба через випадкове падіння, удар тощо.
      3. Захворювання ― зокрема, інфекційні, які малюк переніс в дошкільному віці.
      4. Неправильне харчування. У скільки років починають випадати зуби, багато в чому залежить від раціону малюка. Щоб не порушити оптимальні терміни, батьки повинні організувати дитині збалансоване харчування, яке забезпечує організм необхідною кількістю мінералів і елементів, зокрема, кальцію. Він у великій кількості міститься у кисломолочних продуктах. Багаті кальцієм також бобові та зелень.

      Що робити, якщо дитина передчасно позбулася моляра? В цьому випадку необхідно відвідати ортодонта. Він встановить спеціальний індивідуальний тримач простору, який збереже місце для послідовників. Такі конструкції ставляться швидко і практично не відчуваються в роті.

      Пам’ятка батькам

      Коли змінюються тимчасові зуби, важливо стежити за тим, щоб спорожнілі лунки правильно заростали і не почався запальний процес. Полоскати рот не потрібно, щоб не змити з ранки згусток, який захищає її від попадання бактерій та сприяє загоєнню слизової. Що ще потрібно знати? Деякі особливості процесу:

      1. Буває, що зуб у дитини розхитується і довго не випадає. Під ним вже може навіть виднітися постійний. Самостійно проводити видалення не можна. Це може призвести до пошкодження ясенних тканин і занесення в рану інфекції. Варто звернутися за допомогою до стоматолога, який виконає всі дії професійно і в стерильних умовах.
      2. Слабка кровотеча, після того як у малюка випав зуб, ― це нормальне явище. Якщо вона не зупиняється, треба накласти стерильний тампон. Через 5―10 хв кровотеча повинна припинитися. Якщо цього не трапилося, обов’язково потрібна консультація лікаря. Така проблема може вказувати на порушення згортання крові. Після випадання зуба годувати малюка можна не раніше ніж через дві години. Це дозволить запобігти повторній кровотечі.
      3. Коли випадають молочні зуби, необов’язково на їх місці відразу з’являються постійні. Іноді між процесами проходить 4―6 місяців. Щоб зміцнити кореневу систему постійного зубного ряду, необхідно пропонувати дитині тверді фрукти та овочі, наприклад яблука, моркву.

      У період зміни прикусу необхідно відвідувати стоматолога (не рідше двох разів на рік). Доктор огляне ротову порожнину, розповість, як правильно за нею доглядати. Ретельна турбота про її здоров’я подарує вашому малюку гарну і, що важливо, здорову усмішку.

      Життя стає яскравішим, коли ти усміхаєшся! Записуйтеся на прийом до стоматологічну клініку Dental Art за телефонами:

      Київ, ЖК «Комфорт Таун»,

      вул. Регенераторна, 4, кор.16-1 (між Дарницьким і Дніпровським районом, Позняки, Березняки, Дарницька площа)

      LifeCell: +380 (73) 528-20-98

      Kyivstar: +380 (68) 528-20-98

      Vodafone: +380 (66) 528-20-98

      Автор
      матеріалу
      no image
      Дитячий лікар-стоматолог
      Залишити відгук
      Оцініть
      Статті по темі
      Чи можна лікувати зуби при грудному вигодовуванні
      Хитається кутній зуб: що робити у дитини та при вагітності
      Бруксизм у дитини: причини появи, діагностування та лікування
      Як відрізнити молочний зуб від постійного за їх особливостями
      Очні зуби в дітей: це які та де знаходяться
      Коли починати чистити зуби дитині: з якого віку
      Записатися на прийом
      ✔

      Відгук успішно відправлений

      Дякуємо вам за Ваш візит!