iconcat doc play muouse mousedown gps right star star i1 star star star star star star star star
iconcat doc play muouse mousedown gps right star star i1 star star star star star star star star
Зв'язок з нами
+380 (73) 528 20 98
Київ, ЖК Комфорт Таун, вул. Регенераторна, 4, кор.16-1

Зубна нитка: як правильно використовувати та вибрати

Зміст
    Отримати консультацію
    Залишіть свої контакти і ми зв'яжемося з вами



      Часто турбота про здоров’я порожнини рота залишається недооціненою. Але стан зубів і ясен має велике значення не тільки для підтримки краси посмішки. Він визначає загальне фізичне благополуччя. Багато людей обмежують догляд за порожниною рота чищенням зубів. Але цього недостатньо, щоб запобігти захворюванням ротової порожнини. Сьогодні поговоримо про те, навіщо використовувати зубну нитку (флос) і як правильно її вибрати. Цей доглядовий засіб допоможе підтримувати оральне здоров’я.

      Роль зубної нитки в профілактиці захворювань порожнини рота

      Уже через кілька годин після чищення на зубах накопичується зубний наліт. У ньому містяться бактерії, продукти їхньої життєдіяльності, частинки їжі. Дуже важливо ретельно видаляти цю біоплівку, оскільки вона стає причиною розвитку карієсу та запальних захворювань ясен. Звичайного чищення зубів часто недостатньо, щоб ефективно усунути зубний наліт. Особливо гостро постає питання про видалення харчових частинок у важкодоступних ділянках, куди неможливо дістати щіткою. Велику увагу потрібно приділити очищенню міжзубних щілин. Саме тут приходить на допомогу зубна нитка.

      Її застосування слугує чудовою профілактикою карієсу, який часто починає розвиватися на стикових поверхнях і може вражати відразу два зуби. Регулярне використання флосса запобіжить таким запальним хворобам м’яких тканин, як гінгівіт і пародонтит. При цьому важливо використовувати нитку в комплексі з іншими засобами для догляду за порожниною рота. Варто також зазначити, що повністю видалити зубні відкладення не вдасться навіть за ретельної гігієни. Згодом вони мінералізуються і перетворюються на зубний камінь. У цьому випадку потрібна професійна чистка зубів, яку пропонують послуги стоматології. У домашніх умовах позбутися зубного нальоту неможливо.

      Як вибрати зубну нитку: основні критерії

      Сьогодні можна знайти різні види зубних ниток. Щоб вибрати оптимальний варіант, необхідно враховувати деякі критерії:

      1. Матеріал виготовлення. Це може бути натуральний шовк, ацетат, капрон, нейлон. Перший варіант найдорожчий і найефективніший. Нейлон, наприклад, коштує дешевше, але теж добре очищає міжзубні проміжки. Ацетатні нитки є міцними та еластичними. Капрон також вирізняється міцністю, але потребує обережного застосування. Його грубі волокна здатні викликати подразнення ясен.
      2. Покриття. Флос може бути покритий воском, завдяки якому забезпечується легке ковзання. Це дає змогу зручно користуватися ниткою. Вощений флос можна застосовувати на етапі звикання. Але потрібно врахувати, що через своє ковзання він може бути менш ефективним. Існують також ароматизовані зубні нитки (наприклад, з ароматом ментолу). Це допоможе усунути неприємний запах із рота, стимулюватиме регулярне проведення процедури. Крім того, на ринку є засоби з дезінфекційним і мінералізувальним ефектом.
      3. Форма поперечного перерізу. Кругла є стандартним і зручним у використанні варіантом, особливо в разі великих міжзубних щілин. Якщо вони вузькі, варто вибирати плоскі флоси. Завдяки великій контактній поверхні вони забезпечують якісне очищення. Об’ємний флос може збільшувати свій діаметр під час контакту зі слиною. Цей варіант підійде, коли відстані між зубами різні. Існують також суперфлоси, які складаються з кількох ниток, з’єднаних в одну.
      4. Індивідуальні особливості пацієнта. Для тих, у кого чутливі ясна, рекомендується вибирати м’які та шовковисті зубні нитки, щоб запобігти травматизації тканин. За наявності брекетів або імплантатів, варто звернути увагу на спеціальні флоси, розроблені для дбайливого очищення навколо цих конструкцій. Вони мінімізують ризик пошкодження і забезпечують ефективне видалення нальоту. Для очищення незнімних протезів часто застосовуються суперфлоси. За наявності пломб, відколів, коронок, що чіпляються, не використовують флос-пікси (на тримачі).

      Якщо є стоматологічні захворювання, необхідно звернутися до лікаря за консультацією. Він підкаже, як вибрати зубну нитку і правильно її використовувати. Відвідати стоматологічну клініку потрібно також, якщо людина планує вперше використовувати флос.

      Правила застосування флосса

      Якщо говорити про частоту використання нитки, то фахівці рекомендують застосовувати зубну нитку двічі на день. Поєднувати процедуру варто з чищенням зубів. Це дасть змогу видаляти наліт і частинки їжі, які можуть затримуватися в проміжках між зубами, і запобігати розвитку стоматологічних хвороб. Правильна техніка застосування флосу:

      • відміряти приблизно 25 см нитки;
      • завести її між зубами, використовуючи вказівні пальці;
      • акуратно рухати флоссом вгору-вниз, роблячи букву “С”;
      • використовувати для кожної ділянки новий відрізок нитки, що дасть можливість запобігти поширенню бактерій.

      Якщо під час використання нитка порвалася або розшарувалася, це може свідчити про проблему в зоні стику або про погану якість флоссу. Для дітей важливо приділити особливу увагу навчанню правильної техніки застосування зубної нитки. М’які та кольорові варіанти зроблять процес більш привабливим для найменших пацієнтів. Літнім людям з обмеженою рухливістю або проблемами із зором може знадобитися додаткова допомога. Часто в цьому віці встановлені зубні протези, тому попередньо потрібно проконсультуватися з фахівцем.

      Сучасні тенденції та новинки в індустрії зубних ниток

      Багато хто розуміє, який вплив діяльність людини чинить на навколишнє середовище. Індустрія зубних ниток прагне до інноваційних та екологічно чистих рішень. Сьогодні створюються біорозкладні флоси, які не мають шкідливого впливу на екосистему. Завдяки таким рішенням зберігається природа, скорочується кількість відходів. Сучасні технології активно привносять інновації в сферу доглядових засобів, розширюючи можливості для догляду за ротовою порожниною. Серед новинок виділяються силіконові зубні нитки, що мають гнучкість і міцність. Це робить процес чищення комфортнішим.

      Застосування нанотехнологій у розробках дає змогу поліпшити ефективність флосів у видаленні нальоту і запобіганні розвитку хвороб ротової порожнини. Вибір і коректне застосування зубної нитки – це вкладення в довгострокове здоров’я зубів і ясен. Регулярне її застосування запобігає неприємному запаху з рота і карієсу, зміцнює ясна, що сприяє загальному благополуччю. Найкраще перед вибором флосса проконсультуватися з лікарем. Він врахує анатомічні особливості ротової порожнини пацієнта, її стан і визначить оптимальний для нього варіант.

      Життя стає яскравішим, коли ти усміхаєшся! Записуйтеся на прийом до стоматологічну клініку Dental Art за телефонами:

      Київ, ЖК «Комфорт Таун»,

      вул. Регенераторна, 4, кор.16-1 (між Дарницьким і Дніпровським районом, Позняки, Березняки, Дарницька площа)

      LifeCell: +380 (73) 528-20-98

      Kyivstar: +380 (68) 528-20-98

      Vodafone: +380 (66) 528-20-98

      Імплантація зубів
      Видалення зуба мудрості
      Вирівнювання зубів
      Одномоментна імплантація зубів
      Двоетапна імплантація зубів
      Автор
      матеріалу
      no image
      Лікар-стоматолог-пародонтолог-хірург
      Залишити відгук
      Оцініть
      Статті по темі
      Значення рекомендацій стоматолога після пломбування: чому не можна їсти
      Пришийковий карієс фото, як лікувати, причини виникнення
      Опущення ясна: лікування, що робити і як підняти
      Болить зуб мудрості: як зняти біль, що робити
      Запалення ясен: що робити, причини хвороби
      Остеомієліт щелепи: симптоми, лікування, одонтогенний, хронічний, фото
      Дентин зуба: що це таке, будова та функції, лікування глибокого карієсу та відновлення, штучний дентин, дентин-герметизуючий ліквід
      Рецесія ясен: лікування без операції, фото, варіанти розвитку патології
      На губах білий наліт вранці: чому з’являється, способи лікування
      Перша допомога при зубному болю в домашніх умовах
      Загоєння лунки після видалення зуба: особливості, терміни та рекомендації фахівців
      Потемнів зуб після видалення нерва та болить: що робити, як допомогти
      Патологічна стертість зубів: лікування, фото
      Шинування зубів: що це таке, фото до та після
      Стоматит симптоми: перші ознаки у дитини та дорослих
      Постійне прикушування щоки зсередини: чому таке трапляється і як із цим боротися
      Кровоточивість ясен: причини та лікування
      Дренаж в яснах: як виглядає (фото) і що робити якщо випав
      Травматичний стоматит: лікування у дорослих і дітей
      Симптоми та лікування невралгії трійчастого нерва
      Сверблять зуби: чому не варто нехтувати дискомфортом
      Неврит лицевого нерва: природа та специфіка захворювання
      Потемнів зуб: що робити та чому це сталося
      Продукти, корисні для здоров’я зубів та ясен
      Незнімні зубні протези нового покоління: мостоподібні системи конструкцій
      Протезування на імплантатах: етапи при повній відсутності зубів
      Записатися на прийом
      ✔

      Відгук успішно відправлений

      Дякуємо вам за Ваш візит!