iconcat doc play muouse mousedown gps right star star i1 star star star star star star star star
iconcat doc play muouse mousedown gps right star star i1 star star star star star star star star
Зв'язок з нами
+380 (73) 528 20 98
Київ, ЖК Комфорт Таун, вул. Регенераторна, 4, кор.16-1

Запалення ясен: що робити, причини хвороби

Зміст
    Отримати консультацію
    Залишіть свої контакти і ми зв'яжемося з вами



      Запалення ясен: причини, діагностика і методи лікування

      Запалення ясен — загальне поняття, яке має на увазі  як поверхневі, так і глибокі запальні процеси в м’яких тканинах. Болючий процес може бути локалізованим, тобто захоплювати область біля одного-двох зубів або поширюватися на весь зубний ряд. Багато хто ігнорує перші симптоми захворювання, що загрожує серйозними наслідками, аж до втрати здорових зубів. Своєчасне лікування гінгівіту дозволяє швидко та ефективно усунути проблему, тому не варто зволікати з візитом до лікаря.

      Чому запалюються ясна

      Запальний процес може розвинутися з різних причин, причому як у дітей, так і у дорослих. Часто це недостатня гігієна, при якій активно накопичується зубний наліт, що згодом перетворюється на зубний камінь. Такі відкладення стають сприятливим середовищем для  розвитку патогенної мікрофлори, що й провокує розвиток запалення. Серед інших причинних факторів варто виділити:

      1. Зниження імунітету, що часто спостерігається після перенесених інфекційних, а також при системних захворюваннях.
      2. Зниження місцевого імунітету, що може бути викликане травмуванням тканин порожнини рота, наприклад ортопедичними або ортодонтичними конструкціями, гострими краями пломби, зубочисткою і т. д. Хімічний або термічний опік також послаблює ясна.
      3. Авітаміноз, зокрема дефіцит вітамінів D, С та групи В. Нестача корисних речовин проявляється як при незбалансованому раціоні, так і при порушенні їх засвоєння.
      4. Ендокринні захворювання — цукровий діабет, порушення роботи щитоподібної залози.
      5. Прийом деяких ліків, наприклад, антибіотиків, антидепресантів, препаратів для нормалізації тиску.
      6. Шкідливі звички — зловживання алкоголем, куріння, пристрасть до солодощів.
      7. Особливості будови зубів та ясен.
      8. Гормональні зміни в організмі. Часто збої спостерігаються при вагітності, у підлітків у період статевого дозрівання.
      9. Зміна складу слини, через що вона недостатньо виконує свою антисептичну функцію.
      10. Генетична схильність.

      Іноді запалення розвивається після видалення зуба. Таке трапляється, якщо пацієнт не дотримується рекомендацій лікаря і в лунку потрапляє інфекція.

      Тільки фахівець зможе виявити причину розвитку запального процесу. Залежно від фактора, що спровокував проблему, він визначає, що робити для відновлення здоров’я порожнини рота.

      Чим загрожує запалення ясен

      Початок запального процесу на ясенних тканинах — це захворювання під назвою «гінгівіт». Воно ще не торкається зубоясенного з’єднання. Якщо не вживати заходів щодо усунення хвороби, гінгівіт може перейти в хронічну форму або в інше, складніше захворювання — пародонтит. В останньому випадку запалення вже зачіпає глибші тканини, які пов’язують коріння зубів із кісткою.

      При пародонтиті ясна можуть відходити від зуба, з’являються пародонтальні кишені. У них застрягають залишки їжі, накопичується наліт. Ці чинники ще більше посилюють ситуацію. Якщо запустити захворювання, розхитуються зуби, зростає ризик їх втрати.

      Симптоми запалення ясен

      Коли запалюються тканини ясен, патогенний процес супроводжується низкою симптомів:

      • почервоніння та набряклість;
      • кровоточивість через крихкість і слабкість судин — спочатку при чищенні зубів, потім навіть при дотику язиком;
      • пухкість ясен, неоднорідність їх контуру;
      • неприємний запах з рота, який не усувається чищенням зубів.

      Залежно від хвороби, яку супроводжує запалення ясен, можуть виявлятися специфічні симптоми. Так, при виразковому гінгівіті на яснах утворюються виразки, при атрофічному виникає висока чутливість зубів, оскільки опускаються ясна та оголюються шийки. Пародонтит може супроводжуватись гнійними виділеннями, іноді підвищується температура тіла.

      Діагностика при запаленні ясен

      Чим раніше буде діагностовано захворювання, тим швидше пройде лікування і тим успішніше воно буде. Спочатку потрібно звернутися до стоматолога-терапевта, за необхідності він направить до пародонтолога (як правило, коли хвороба вже запущена). Діагностика передбачає використання наступних методик:

      1. Візуальний огляд. Лікар оцінює зовнішній стан ясен, виявляє можливі причини запалення — каріозні порожнини, відколотий зуб, неякісно встановлені коронки і т. д.
      2. Збір анамнезу. Пацієнт повинен розповісти лікареві про перенесені захворювання, спосіб життя, загальне самопочуття.
      3. Інструментальне дослідження. За наявності пародонтальних кишень їхня глибина вимірюється спеціальним зондом. Ступінь рухливості зубів лікар визначає за допомогою пінцету.
      4. Рентген чи КТ (комп’ютерна томографія). Проводяться при пародонтиті з метою визначення ступеня розвитку захворювання. Такі дослідження дозволяють виявити наявність гнійних осередків.

      У деяких випадках може знадобитися провести бакпосів для визначення збудника та його чутливості до антибіотиків.

      Методи лікування запалення ясен

      Займатися самолікуванням в жодному разі не можна. Тільки лікар може визначити, як усунути запалення. Призначаючи лікування, він враховує основне захворювання, яке спровокувало патологічний процес, рівень його розвитку.

      Місцева терапія

      Ефективними при запаленні ясен є такі методи та засоби:

      1. Полоскання рота. Проводять із метою вимивання залишків їжі, зняття неприємних симптомів, зниження кількості бактерій. Для цього підійдуть різні розчини, наприклад, «Хлоргексидин». Протистоять запаленню й лікарські трави. Приготувати можна відвар ромашки, кори дуба, шавлії, календули. Але треба розуміти, що щоразу доведеться робити новий розчин. Крім того, трави можуть викликати алергічні реакції, а тривале використання кори дуба призводить до потемніння емалі. Чим полоскати рот повинен підказати лікар, як і визначити концентрацію розчину.
      2. Мазі та гелі. Мають більш тривалу дію, у порівнянні з розчинами. Дія таких засобів спрямована на зняття запалення, свербежу та хворобливих відчуттів, загоєння тканин та прискорення їх регенерації. Мастити ясна такими засобами потрібно за призначенням.
      3. Спеціальні зубні пасти. Такі засоби є самостійним методом лікування, використовуються як доповнення до основної терапії. Протизапальні пасти можуть містити екстракти трав, мінеральні солі, протикаріозні компоненти. Застосовувати їх можна не більше 4-6 тижнів.

      Запалення можна лікувати вдома такими засобами. Головне, дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.

      Якщо порушена цілісність зуба, натирає коронка або є інші візуально помітні порушення, лікар їх усуне. Також буде проведено гігієнічне чищення зубів, що дозволить видалити м’який та твердий наліт, а отже, і патогенну мікрофлору.

      Системна терапія

      Як зняти запалення за допомогою медикаментів? Все залежить від фактора, що спровокував патогенний процес. Стоматолог може призначити різні препарати:

      1. Антибіотики. Якщо визначено збудник захворювання, приймають препарат вузького спектра дії, в іншому випадку — широкого.
      2. Протигрибкові. Затребувані у разі, якщо у порожнині рота розвивається грибкова інфекція.
      3. Антигістамінні. Дозволяють зняти набряк, призупинити прояви алергії та запобігти її виникненню як відповідь на прийом ліків.

      Додатком до основної терапії можуть стати імуномодулятори та вітамінні комплекси.

      Хірургічні методи

      У деяких випадках, щоб повністю вилікувати запалення та усунути його наслідки, вдаються до методів хірургічної стоматології. Так, за показаннями проводиться гінгівопластика – це операція на м’яких тканинах ротової порожнини. Виконується вона за порушення якісних чи кількісних характеристик ясен навколо зубів чи імплантатів.

      Профілактика запалення ясен

      Будь-якому захворюванню легше запобігти, ніж лікувати. Запалення ясен у дорослих і у дітей можна не допустити, дотримуючись таких рекомендацій:

      • ретельно доглядати порожнину рота — чистити зуби двічі на день, використовувати правильно підібрану зубну щітку, флос, ополіскувач;
      • полоскати рот після кожного прийому їжі;
      • періодично відвідувати стоматолога — не рідше двох разів на рік;
      • виконувати гігієнічну чистку порожнини рота — раз на пів року, а при активному утворенні нальоту навіть частіше;
      • включити до раціону жорсткі овочі та фрукти, які сприяють очищенню зубів та зміцненню ясен;
      • обмежити вживання солодощів і борошняних виробів;
      • відмовитися від шкідливих звичок;
      • збалансовано харчуватися та вести здоровий спосіб життя.

      Щоб уникнути захворювань ротової порожнини, потрібно приділяти достатньо уваги їх профілактиці. Якщо ви помітили перші ознаки запалення, відвідайте якнайшвидше стоматолога. Записатися на прийом можна за телефоном.

      Життя стає яскравішим, коли ти усміхаєшся! Записуйтеся на прийом до стоматологічну клініку Dental Art за телефонами:

      Київ, ЖК «Комфорт Таун»,

      вул. Регенераторна, 4, кор.16-1 (між Дарницьким і Дніпровським районом, Позняки, Березняки, Дарницька площа)

      LifeCell: +380 (73) 528-20-98

      Kyivstar: +380 (68) 528-20-98

      Vodafone: +380 (66) 528-20-98

      Автор
      матеріалу
      no image
      Лікар-стоматолог-пародонтолог-хірург
      Залишити відгук
      Оцініть
      Статті по темі
      Значення рекомендацій стоматолога після пломбування: чому не можна їсти
      Пришийковий карієс фото, як лікувати, причини виникнення
      Опущення ясна: лікування, що робити і як підняти
      Болить зуб мудрості: як зняти біль, що робити
      Остеомієліт щелепи: симптоми, лікування, одонтогенний, хронічний, фото
      Дентин зуба: що це таке, будова та функції, лікування глибокого карієсу та відновлення, штучний дентин, дентин-герметизуючий ліквід
      Рецесія ясен: лікування без операції, фото, варіанти розвитку патології
      На губах білий наліт вранці: чому з’являється, способи лікування
      Перша допомога при зубному болю в домашніх умовах
      Загоєння лунки після видалення зуба: особливості, терміни та рекомендації фахівців
      Потемнів зуб після видалення нерва та болить: що робити, як допомогти
      Патологічна стертість зубів: лікування, фото
      Шинування зубів: що це таке, фото до та після
      Стоматит симптоми: перші ознаки у дитини та дорослих
      Постійне прикушування щоки зсередини: чому таке трапляється і як із цим боротися
      Кровоточивість ясен: причини та лікування
      Дренаж в яснах: як виглядає (фото) і що робити якщо випав
      Травматичний стоматит: лікування у дорослих і дітей
      Симптоми та лікування невралгії трійчастого нерва
      Сверблять зуби: чому не варто нехтувати дискомфортом
      Неврит лицевого нерва: природа та специфіка захворювання
      Потемнів зуб: що робити та чому це сталося
      Продукти, корисні для здоров’я зубів та ясен
      Незнімні зубні протези нового покоління: мостоподібні системи конструкцій
      Протезування на імплантатах: етапи при повній відсутності зубів
      Зубна нитка: як правильно використовувати та вибрати
      Записатися на прийом
      ✔

      Відгук успішно відправлений

      Дякуємо вам за Ваш візит!