iconcat doc play muouse mousedown gps right star star i1 star star star star star star star star
iconcat doc play muouse mousedown gps right star star i1 star star star star star star star star
Зв'язок з нами
+380 (73) 528 20 98
Київ, ЖК Комфорт Таун, вул. Регенераторна, 4, кор.16-1

Що робити, якщо оголюються коріння зубів — Ваші зуби

Зміст
    Отримати консультацію
    Залишіть свої контакти і ми зв'яжемося з вами



      Оголення коренів зубів: чому з’являється проблема і як її усунути

      У нормальному здоровому стані погляду відкривається лише коронкова частина зуба. Якщо вже видно шийку, варто говорити про наявність патологічного процесу. Це не лише естетичний дефект, а й серйозна загроза здоров’ю порожнини рота. Якщо Ви помітили, що оголюється коріння зубів, потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря, поки не почалося ускладнення.

      Що це за захворювання, чому воно розвивається і як з ним боротися? Розглянемо докладніше у цій статті.

      Оголення коренів зубів: основні причини патології

      Коли оголюється коренева частина зуба, йдеться про захворювання під назвою «рецесія ясен». Схильні до патології люди старшого віку, але іноді розвивається вона й у дитини. Зміни спостерігаються як на верхній щелепі, так і на нижній.

      Рецесію певною мірою можна назвати хворобою цивілізованого суспільства. Річ у тому, що найчастіше патологію провокує ретельне чищення зубів. Якщо використовують неправильну техніку з поздовжніми рухами, а також абразивні пасти, це викликає опущення ясен. Чому ще може виникнути рецесія? Серед поширених причин варто виділити:

      1. Неправильний розвиток щелеп та зубів. При скупченості, наприклад, зубам не вистачає місця, вони випирають, що пояснює, чому осідають ясна.
      2. Вікові зміни. У цьому випадку фізіологічний процес, патологія відсутня.
      3. Недостатній догляд за ротовою порожниною. Токсичні речовини, які виділяють патогени, що містяться в зубному нальоті, подразнюють слизову оболонку ясен, викликаючи при цьому атрофію ясенного краю.
      4. Патології прикусу. Приводять до нерівномірного розподілу жувального навантаження. У місцях, де воно надмірно високе, ясна оголюються.
      5. Запальні та дистрофічні захворювання ясен. До них відносяться гінгівіт, пародонтит, пародонтоз, при яких погіршується трофіка м’яких тканин та спостерігається звуження кровоносних судин. Вони призводять до порушення цілісності ясенного прикріплення. Часто запалення ясен зустрічається в дітей віком, тому рецесія ясен у сфері молочного зуба — не рідкість.
      6. Лікарські помилки (неправильне застосування місцевої анестезії, некоректне терапевтичне лікування або встановлення незнімних протезів).
      7. Захворювання органів травлення або системи обміну речовин, ендокринні порушення, погане згортання крові.

      Розвиватися рецесія може після видалення зуба, якщо він вчасно не заміщений імплантом. Втрата ясен спостерігається на сусідніх з лункою ділянках.

      Клінічна картина при рецесії

      Коли оголюється коріння, ясна на нижній щелепі опускаються, а на верхній підіймається. Патологія має локальний або генералізований характер. Альвеолярна частина пародонту стає ущільненою, що може відчути при пальпації стоматолог. Оголення коренів зубів супроводжується рядом симптомів:

      • зміною рівня ясенного краю та візуальним подовженням зубів;
      • підвищенням їх чутливості;
      • набряклістю ясен;
      • больовими відчуттями, які можуть поширюватися на весь зубний ряд;
      • кровоточивістю ясен (за наявності запалення);
      • утворенням щілин між зубами в прикореневій області;
      • неприємним запахом з рота;
      • розхитуванням зубів;
      • множинним карієсом;
      • виділенням гнійного ексудату.

      На початкових етапах розвитку захворювання яскраво виражених симптомів немає. Тому часто пацієнти звертаються до лікаря, коли патологію вже запущено.

      Оголення коренів зубів: чим загрожує проблема

      Коли опускаються ясна, зуб втрачає кріплення до кістки та тканин. Крім того, корінь не покритий емаллю (на відміну від коронки). В результаті він стає незахищеним. Через це виникає гіперестезія — підвищена чутливість, що проявляється гострим болем при дії хімічних та температурних подразників. Відчутно також дискомфорт при чищенні зубів, тому погіршується якість гігієни. Такі фактори призводять до розвитку карієсу кореня, який погано піддається лікуванню. Це пояснюється тим, що коренева тканина гідрофільна, тобто є вологою. До неї складно надійно прикріпити пломбувальний матеріал.

      Ділянки, що оголилися, чорніють, зуби візуально виглядають подовженими. Посмішка втрачає свою привабливість (особливо якщо проблема торкнулася передніх зубів), через що виникає психологічний дискомфорт. При механічних навантаженнях їх пік припадає на пришийкову область, зокрема у тих пацієнтів, які страждають на бруксизм, мають звичку стискати зуби. У них патологія нерідко поєднується з клиноподібними дефектами. Часто виникають ерозії емалі зубів. В цьому випадку лікуванням займається не лише стоматолог-терапевт, залучають також ортопеда, хірурга.

      Якщо сильно оголилося коріння, існує ймовірність перелому зуба. Ігнорування проблеми призводить до розхитування. З іншого боку, підвищується ризик розвитку періодонтиту, флегмони, сепсису.

      Методи лікування рецесії ясен

      Спочатку важливо встановити, чому підіймаються ясна. Якщо не усунути причину, проблема після проведеної терапії повернеться знову. Лікар визначає, як лікувати рецесію, враховуючи ступінь занедбаності захворювання та фактор, який його спровокував. І тому він попередньо проводить діагностику.

      Що пропонує стоматологія

      Підхід до розв’язання проблеми комплексний. Він спрямований на усунення причини, відновлення контуру ясен та закриття оголеного коріння зубів.

      Методика лікування Особливості застосування Чим лікувати/способи проведення
      Медикаментозна терапія Методика не допоможе відновити рівень ясен. Лікарські препарати застосовуються, коли піднялися ясна на фоні запалення. З їхньою допомогою можна усунути патогенний процес і знизити чутливість зубів
      • розчини для полоскань («Мірамістин» і «Хлоргексидин»);
      • гелі та мазі для місцевої обробки оголених ділянок («Метрогіл Дента», «Холісал»);
      • вітаміни А та Е для внутрішньоротових аплікацій;
      • антибіотики;
      • вітамінні та мінеральні комплекси («Вітрум», «Комплівіт»)
      Засоби для догляду за ротовою порожниною Лікар підбере спеціальний доглядовий комплекс, якщо побачить, що гігієна ротової порожнини вимагає більш ретельного підходу і є чутливість зубів
      • м’які або середньої жорсткості зубні щітки;
      • неабразивні та лікувально-профілактичні зубні пасти, що містять мінеральні солі та вітаміни;
      • фторвмісні ополіскувачі;
      • іригатори, в які заливають трав’яні настої та антисептичні ополіскувачі
      Оперативне лікування Застосовується, коли оголився корінь зуба на 1/3-1/2 частини. Проводиться під місцевою анестезією З м’якого піднебіння беруть клапоть і пересаджують у проблемне місце. Завдяки цьому зменшується область дефекту. Наприкінці операції накладають шви
      Масаж ясен Покращує кровообіг у м’яких тканинах, що сприяє їх зміцненню. Проводиться при чищенні зубів або в проміжку між гігієнічними процедурами Масаж роблять великим та вказівним пальцями. Рухи мають бути круговими, з легким натисканням на оголений край

      Поради народної медицини

      За допомогою народних засобів зміцнюють ясна. Для цього підійдуть такі трави, як аптечна ромашка, звіробій, кора дуба. Вони мають антисептичні, в’яжучі властивості, добре усувають запалення і больовий синдром. Їх застосовують у вигляді відварів для полоскань та аплікацій. В останньому випадку можна використовувати подрібнені буряки, бананову шкірку і замочені у воді листя подорожника. Такі засоби сприяють зміцненню пародонтальної тканини, насичують епітелій потрібними речовинами, покращують обмінні процеси у м’яких тканинах.

      Варто усвідомити, що робити будь-які аплікації або проводити полоскання, використовуючи народні засоби, можна лише з дозволу лікаря.

      Профілактичні заходи

      Будь-яке захворювання легше запобігти, ніж лікувати. Що робити, щоб уникнути рецесії або запобігти її подальшому розвитку, коли оголення ще незначне (1–2 мм)? Для цього важливо дотримуватися ряду правил:

      • Ретельно доглядати порожнину рота, використовуючи «правильні» засоби. Необхідно освоїти техніку чищення зубів.
      • Регулярно відвідувати стоматолога та проводити професійну гігієну ротової порожнини. Це дозволить своєчасно лікувати захворювання, усувати зубні відкладення.
      • Відмовитися від шкідливих навичок, які можуть знижувати захисні сили організму, провокують травми слизової оболонки.
      • Коли має бути ортопедичне чи ортодонтичне лікування, важливо звернутися до професіоналів своєї справи. Фахівці виконають роботу якісно, ​​тому ускладнень у вигляді рецесії ясна виникнути не повинно.

      Життя стає яскравішим, коли ти усміхаєшся! Записуйтеся на прийом до стоматологічну клініку Dental Art за телефонами:

      Київ, ЖК «Комфорт Таун»,

      вул. Регенераторна, 4, кор.16-1 (між Дарницьким і Дніпровським районом, Позняки, Березняки, Дарницька площа)

      LifeCell: +380 (73) 528-20-98

      Kyivstar: +380 (68) 528-20-98

      Vodafone: +380 (66) 528-20-98

      Автор
      матеріалу
      no image
      Лікар-стоматолог-ортопед
      Залишити відгук
      Оцініть
      Статті по темі
      Правильний догляд за зубами в домашніх умовах
      Після лікування зуба опухла щока як і чим лікувати
      Нарив на яснах: лікування в домашніх умовах
      Набряк щоки: природа і лікування симптому
      Дуже чутливі зуби: що робити для зняття болю
      Як часто потрібно міняти зубну щітку та як її вибирати
      Брекети і вагітність: чи можна ставити і носити
      Чому болить щелепа біля вуха і що робити
      Зламався передній зуб під корінь: що робити
      Білі виразки в роті: чому з’являються і як їх позбутися
      Виразки на внутрішній стороні губи: що це за хвороба та як її лікувати
      Кровотеча з рота: чому виникає, дії та значущість своєчасної консультації лікаря
      Зуб болить від гарячого та холодного: чим загрожує, що робити
      Лікування зубів під час вагітності: особливості
      Догляд за брекетами після установки: поради професіоналів
      Герпес під час вагітності: ключова інформація для майбутніх мам
      Як вибрати зубну пасту: правда і міфи
      Запах з рота від шлунка: лікування при гастриті, причини виникнення
      Записатися на прийом
      ✔

      Відгук успішно відправлений

      Дякуємо вам за Ваш візит!